EN SIK KULLANILAN DOLANDIRICILIK YÖNTEMLERİ
Sosyal medya üzerinden dolandırıcılık vakaları son derece artmış olmakla birlikte konu hakkında ofisimize sıklıkla gelen aramalar neticesinde vatandaşların türlü hilelerle dolandırıldığını üzülerek öğreniyoruz.
Bizlerde vatandaşların daha dikkatli olması adına ülkemizde sıklıkla karşılaştığımız ve karşılaşılan dolandırıcılık faaliyetlerini araştırdık. Ülkemizde en çok kullanılan dolandırıcılık yöntemlerini sizler için derledik;
1- Kendilerini Kamu Görevlisi Gibi Tanıtarak Dolandırıcılık
Kendilerini avukat, savcı, hakim, polis olarak tanıtarak sizinle irtibata geçen dolandırıcılar hesabınızın terör örgütü tarafından kullanıldığını, terör örgütü ile bağlantınızın tespit edildiği gibi sözlerle sizi korkutmaya çalışabilirler.
Son zamanlarda hukuk büroları ve avukat meslektaşlarımızda maalesef dolandırıcılardan nasibini alarak mağdur edilmiş durumdadır. Dolandırıcılar kendilerini hukuk bürosu, avukat gibi tanıtarak aslında hiç var olmayan borç ya da alacağı varmış gibi göstererek vatandaşları mağdur etmektedirler. Bu tip durumlarda öncelikle böyle bir avukatın ya da hukuk bürosunun var olup olmadığının araştırılması ve böyle bir alacak veyahut borcun kaynağının tespit edilmesini tavsiye ederiz.
Diğer yandan kendilerini belediye başkanı, vali, kaymakam olarak tanıtarak çeşitli yardımlar topladıklarını ve sizlerden de bağış talep edebilirler.
2- Sosyal Medya Hesaplarını Ele Geçirerek Yapılan Dolandırıcılık
Bu yöntemde ise arkadaş ya da aile bireylerinizin sosyal medya hesaplarını ele geçirerek onlarmış gibi davranabilirler. Sizi zordurumda olduklarına ikna etmeye çalışarak para transferi yapmanızı ve/veya kart ya da hesap bilgilerinizi isteyebilirler.
Diğer bir yöntem ise Sosyal medya (Twitter, Instagram, Facebook vb.) üzerinden sahte hesaplar ve reklamlar ile sahte internet sitelerine yönlendirme yapılıyor olabilir. Bu sitelerde sizden kişisel bilgileriniz, şifre, kart ya da hesap bilgileriniz istenebilir. Sosyal medya üzerinde yer alan aldatıcı reklamlara karşı dikkatli olunuz.
3- Banka Çalışanı Gibi Arayarak Yapılan Dolandırıcılık
En sık kullanılan yöntemlerden biri de banka çalışanı gibi sizi arayarak kredi, ücret, komisyon iadesi, faiz iptali, borç erteleme, aidat iptali vb. vaatlerle sizden kart bilgilerinizi (CVV, son kullanma tarihi, şifreniz) isteyebilir ve/veya telefona tuşlamanız için yönlendirebilirler.
4- Sahte Alışveriş Siteleri Üzerinden Dolandırıcılık
Online alışveriş getirdiği kolaylıklar nedeniyle herkes tarafından sıklıkla tercih edilir olmuştur. Ancak alışveriş yaptığınız site dolandırıcılar tarafından hazırlanan sahte bir site olabilir. Gerçek bir alışveriş sitesinin sahtesi hazırlanmış ve bu sayfadan alışveriş yapıyor olabilirsiniz. Taklit edilmiş sahte sitelere karşı dikkatli olunuz.
Bazı alışveriş sitelerinde veyahut Instagram sayfalarında ise aslında var olmayan ürün ya da hizmet satılmaya çalışıyor olabilir. Alışveriş yapmak istediğiniz site ve kişiler ile ilgili araştırma yapmanızı tavsiye ederiz. Sitenin ya da kişilerin iletişim bilgilerini kontrol ederek ulaşılabilir olduklarından emin olun.
5- Sahte e – posta / Sahte Sms Yöntemiyle Dolandırıcılık
Sıklıkla kullanılan yöntemlerden birisi de banka adı ve görseli kullanılarak hazırlanan kişisel ve finansal (şifre, kart numarası vb.) bilgilerinizi isteyen e-postalardır. Bu tür e-postalara cevap vermeyiniz. Bu tür e-postalar aracılığıyla gönderilen linklerle İnternet Bankacılığına giriş yapmayınız.
Dolandırıcıların diğer tuzakları ise; hesap bilgilerinizin ele geçirildiği, cazip kampanya, çekiliş, indirim kuponu, puan kazanımı, acil, kargo takibi vb. konularda gönderilen sms/e-postalardır. Bu gönderilere karşı dikkatli olunuz. Bu gönderilerde genellikle çok kullanılan, tanınmış firmalardan geldiği izlenimi verilmektedir. Bu sahte gönderilerin içinde yer alan linki tıklamanız ya da dosyayı indirmeniz istenerek zararlı yazılımların telefonunuza / bilgisayarınıza yerleşmesi sağlanır. Dolandırıcılar böylelikle kişisel ve finansal bilgilerinize erişebilirler. Kaynağından emin olmadığınız e-posta ve sms’lere karşı dikkatli olunuz.
6- Kripto Varlık Yatırım Dolandırıcılığı
Paranızı çeşitli kripto varlıklarına yatırarak kar edeceğinizi, kazanacağınızı hatta zengin olacağınızı vaat ederek, ödeme yapılması istenen dolandırıcılık yöntemlerinden biridir.
7- Sahte Arkadaş Dolandırıcılığı
En tuhaf yöntemlerden olduğunu kabul etsek de maalesef dolandırıcılar sosyal medya üzerinden güven kazanarak, mağdurlarla iyi ilişkiler kurup(arkadaşlık, flört vb.) akabinde zor durumda olduğunu söyleyerek para talep edebilirler.
8- Düşük Fiyatlı Satış Dolandırıcılığı
Bu yöntemde özellikle telefon, beyaz eşya, saat vb.elektronik eşyaları piyasanın çok altında satışa sunulduğu iddia edilen dolandırıcılık yöntemidir.
9- Sahte Kurum Hesapları ile Dolandırıcılık
Kamu kurumlarının veya şirketlerin ismi kullanılarak açılan sahte hesaplardan paylaşılan linkler ile kredi kartı bilgilerinin çalındığı dolandırıcılık yöntemi.
10- Piyango Dolandırıcılığı
Ödül kazandığınızı söyleyen ve ödülü elde edebilmeki çin ödeme istenen yöntem.
11- Ücretli Üyelik Dolandırıcılığı
Uygun fiyata film veya müzik platformu üyeliği verme iddiasıyla ödeme istenen dolandırıcılık yöntemi.
Ceza Avukatı Dolandırıcılık Suçu
Dolandırıcılık suçunun failleri ile baş etmek hiç kolay değildir. Vurdumduymazlıkları, umursamazlıkları ve insanları kolayca aldatabilme kabiliyetleri dolayısıyla hukukçu olmayan kişilerin bu kişilerle baş edebilmesi zordur. Bunun için bir ceza avukatı vasıtasıyla yardım almanız yararlı olacaktır. #Pusulahukukbürosu
İlgili Makaleler