KASTEN YARALAMA SUÇU VE CEZASI
Kasten yaralama suçları, 5237 sayılı TCK’nın kişilere karşı suçlar kısmında vücut dokunulmazlığına karşı suçlar bölümünde, 86 ve 87. maddelerinde düzenlenmiştir. TCK’nın86.maddesinin 1.fıkrasında, bilerek ve isteyerek bir kişinin vücuduna acı verilmesi, sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulması kasten yaralama olarak tanımlanmıştır.
Kasten yaralama suçunda korunan hukuki yarar, kişinin vücut dokunulmazlığı ve beden bütünlüğü olup, suçun konusunu mağdurun acı verilen veya bozulan bedeni ya da ruhsal varlığı oluşturmaktadır. Failin bilerek ve isteyerek yaptığı hareket sonucu, maddede belirtilen sonuçlardan biri meydana gelirse, yaralama suçu oluşacaktır.
Kasten yaralama suçunun mağduru herkes olabilir. Kişinin canlı olması, ölü olmaması halinde kasten yaralama adına mağdur olabilecektir. Kasten yaralama suçunun faili herkes olabilir.
Kasten yaralama suçuna aşağıda birkaç örnek verecek olursak;
- Bir kimseye dirsek, tekme, kafa ya da yumruk atılması,
- Bir kimseye taş atılması,
- Bir kimseyi bıçaklamak,
- Bir kimseyi silahla vurmak,
- Bir kimseye odunla, demirle, sopayla vurmak veya benzeri kesici, delici aletlerle zarar verme
gibi eylemlerle kişinin vücut bütünlüğüne verilen zararlar sonucu kasten yaralama suçu meydana gelir. Burada ki zararın en asgari seviyesi, kişinin vücudunda geçici de olsa bir acı ve elem hissinin oluşması, sağlığını bozması veya algılama yeteneğini bozması gerekir. Bunlardan hiçbiri ortaya çıkmazsa kasten yaralama suçundan bahsetmemiz mümkün olmayacaktır.
Þ Mağdurun Vücuduna Acı Verilmesi Suretiyle Yaralama; İnsan bedeninde, vücudunda belirli bir seviyede hissedilen acı olarak ifade edilebilir. Örneğin, mağdura tokat atılması, yumruk atılması ya da kolunun sıkılması sonucu ortaya çıkan acı çekmesine nedeneylemler nedeniyle basit yaralama suçu oluşur.
Þ Mağdurun Sağlığının Bozulması Suretiyle Yaralama; burada mağdurun fiziksel ya da ruhsal yönden sağlığının bozulması gerekmektedir. Bu bozulma geçici olabileceği gibi kalıcı da olabilir.Örneğin, failin gerçekleştirdiği yaralama eylemi sonucu mağdurun ruhsal olarak bir travma geçirmesi sağlığın bozulması sonucu yaralama suçunu oluşturur.
Þ Mağdurun Algılama Yeteneğinin Bozulması Suretiyle Yaralama; Burada gerçekleşen eylem sonucu mağdurun ruhsal olarak bir takım değişikliğe uğraması sonucu ortaya çıkar. Örneğin, mağdurda anlama, düşünme gibi bir takım ruhsal bozukluklar ortaya çıkar.
Kasten Yaralama Suçu Şikayete Tabi Midir?
Kasten yaralama suçu, Şikayete tabi olup olmadığı konusundan önce bu suçun basit ve nitelikli haller olmak üzere iki farklı şekilde işlenebilir bir suç olduğunu bilmemiz gerekir. Kanun da hem bu suçun basit hali hem de nitelikli hali düzenlenmiştir. Maddeye göre yaralama suçunun basit hali şikayete tabi olup, nitelikli halleri şikayete tabi değildir.
TCK 86/2 ‘’Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.’’
Suçun basit hallerinden biri olan “basit tıbbi müdahale ile (BTM) giderilebilecek” adam yaralama suçları şikayete tabidir. BTM ile giderilebilecek adam yaralama suçunda şikayet süresi 6 aydır. Mağdur 6 ay içinde şikayetçi olmazsa şikayet hakkı ortadan kalkar.
Suçun nitelikli halleri ve ‘basit tıbbi müdahale (BTM )ile giderilemeyecek’ halleri ise, takibi şikayete bağlı suçlar kategorisinde değildir. Suç şikayete tabi olmadığı için herhangi bir şikayet süresi yoktur. Ayrıca bu suçlarda ihbarda mümkündür. Diğer yandan savcılık re'sen araştırma ilkesi gereği bu suçun işlendiğinin öğrendiği andan itibaren dava zamanaşımı süresi içinde her zaman re'sen soruşturma yapabilir.
Kasten Yaralama Suçu Uzlaşmaya Tabi Midir?
Kasten adam yaralama suçunun basit hali ( TCK m. 86/1-2) ve kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi suçu (TCK m.88) taraflar arasında uzlaşma prosedürü uygulanmasını gerektiren suçlardandır. Uzlaşma kapsamında olan suçlarda, gerek soruşturma gerekse kovuşturma aşamasında öncelikle uzlaştırma prosedürünün uygulanması, uzlaşma sağlanmazsa soruşturmaya veya yargılamaya devam edilmesi gerekir.
Kasten Yaralama Suçunda Haksız Tahrik İndirimi
Haksız tahrik, TCK 29 da ‘’ Haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında suç işleyen kimse’’ olaraktanımlanmıştır.
failin mağdurdan kaynaklanan bir fiilin meydana getirdiği elem, üzüntü veya öfkenin etkisiyle kasten adam yaralama suçunu işlemişse burada haksız tahrik indiriminden faydalanabilecektir. Örneğin, mağdurun faile ağır hakaretler etmesi, eşine sarkıntılık yapması ya da aşağılaması durumlarında failin mağduru yaralaması durumunda haksız tahrikten söz edilebilir. Haksız tahrik altında adam yaralama suçu işlenmesi halinde faile verilecek cezada, haksız tahrikin derecesine göre 1/4 oranı ile 3/4 oranı arasında bir indirim uygulanır.
Kasten Yaralama Suçunda Meşru Müdafaa (Savunma)
TCK 25 de meşru savunma ‘’ Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.’’ Şeklinde tanımlanmıştır. O halde Mağdurun faile veya failin yakınlarına veya failin malvarlığına dönük gerçekleştirdiği bir saldırıya karşı failin saldırı ile orantılı bir biçimde eylemde bulunursa meşru savunmadan faydalanabilir. Kasten adam yaralama suçu meşru müdafaa halinde işlenirse faile ceza verilemez.
Kasten Yaralama Suçunda Teşebbüs
Teşebbüs, failin suçu işlemek adına icra hareketlerine başlaması ancak kendi elinde olmayan nedenlerle suçunu tamamlayamamasıdır. Kasten yaralama suçları teşebbüse elverişli suçlardandır. Failin suçu işlemek adına harekete başlaması ve kendi isteğiyle suçu işlemekten vazgeçmesi halinde teşebbüs hükmü uygulanmayacaktır. Bu durumda TCK 36. Maddede yer alan gönüllü vazgeçme hükmü devreye girecektir. Örneğin; failin kasten yaralama suçunu işlemek adına eline silahı alması ancak tetiğe basmadan önce polisin gelmesi halinde kasten yaralama suçunu işleyemeyecektir. Bu nedenle fail hakkında kasten adam yaralama suçuna teşebbüs hükümleri uygulanacaktır.
Kasten Yaralama Suçunun Türleri
Basit Yaralama Suçu ve Cezası
Basit yaralama suçu, yukarıda da ele aldığımız gibi yaralama suçunun en basit halidir. Burada basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek yaralamalar ve basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek yaralamalar olarak ikiye ayrılır.
· Basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek yaralamalar, kişinin vücuduna, sağlığına veya algılama yeteneğine zarar vermekle birlikte basit bir tıbbi uygulama ile etkisi giderilebilecek yaralamalardır. Örneğin, ufak bir pansuman yapılması gibi. BTM ile giderilebilecek insan yaralama suçlarında TCK ya göre sanığa 4 aydan 1 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası verilir. (TCK 86/2)
· Basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek basit yaralama suçu, mağdura karşı işlenen eylemin sonuçlarının basit bir doktor müdahalesi ile giderilememesi, yaralamanın sonuçlarının ortadan kalkması için belli bir sürecin gerekmesidir. Örneğin, vücuda dikiş atılması, kırık oluşması gibi. BTMile giderilemeyecek basit yaralama suçunun cezası TCK ya göre 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 86/1)
Basit Yaralama Suçunda Cezayı Arttıran Haller
· Üst soy, alt soy, eş ve kardeşe karşı işlenirse,
· Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak kişiye karşı işlenirse,
· Kamu görevlisinin sahip olduğu nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle işlenirse,
· Mağdurun yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
· Silahla işlenmesi halinde,
· Canavarca hisle işlenmesi halinde
işlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında, Canavarca hisle işlenmesi halinde ise bir kat artırılır. Buradaki silahtan kasıt, bıçak, ateşli silah ya da olayın durumuna göre bazen kalem, sopa, tüp vb. nesneler olabilir.
Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama Suçu
Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, mağdura karşı işlenen fiilin mağdurun vücudunda kalıcı etkiler bırakması halinde söz konusu olur. Neticesi sebebiyle ağırlaşmış adam yaralama suçu, mağdurun vücudunda bıraktığı kalıcı etkilere göre iki grup halinde değerlendirilir.
Aşağıdaki hallerde;
· Mağdurun duyularından veya organlarından birinin işlevi sürekli zayıflarsa,
· Mağdurun konuşmasında kalıcı zorluğa yol açacak bir durum meydana gelirse,
· Mağdurun yüzünde sabit iz oluşursa,
· Mağdurun yaşamını tehlikeye sokan bir durum meydana gelirse,
· Hamile bir kadına karşı işlenip çocuğun vaktinden önce doğumuna neden olunursa
Kanunda belirlenen hapis cezası bir kat arttırılır.
Aşağıdaki hallerde;
· Mağdurun iyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine neden olunursa,
· Mağdurun duyularından veya organlarından birinin sürekli işlevini yitirmesine neden olunursa,
· Mağdurun konuşma veya çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına neden olunursa,
· Mağdurun yüzünün kalıcı ize sebep olunmuşsa,
· Hamile bir kadına karşı işlenip çocuğun düşmesine neden olunmuşsa,
Kanunda belirlenen ceza, iki kat arttırılır.
Kasten Adam Yaralama Suçu ve Kemik Kırılması
Kasten yaralama suçunda kemik kırığı veya çıkığı oluşmuşsa kanunda belirlenen ceza, kırık veya çıkığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre 1/2 oranına kadar arttırılır. Ceza arttırım oranı, kemik kırık veya çıkığının niteliğine göre 1/4, 1/3 veya 1/2 olabilir.
Kasten Adam Yaralama Suçu Neticesinde Ölüm Meydana Gelmesi
Kasten adam yaralama suçu neticesinde ölüm meydana gelmişse; işlenen suç, hukuki niteliği itibariyle kasten adam öldürme suçu değil, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçu olarak kabul edilir. Bu durumda işlenen suçun fıkrasına göre sekiz yıldan on iki yıla kadar veya on iki yıldan on sekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Kasten Yaralama Suçunun İhmali Davranışla İşlenmesi
Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte ikisine kadar indirilebilir. Bu hükmün uygulanmasında kasten öldürmenin ihmalidavranışla işlenmesine ilişkin koşullar göz önünde bulundurulur.
Birden Fazla Nitelikli Halin Birleşmesinde Kasten Yaralanma Cezası
Fail işlemiş olduğu kasten yaralama suçunda kanunda belirtilen nitelikli hallerin birden fazlası meydana gelmişse bu durumda 5237Sayılı TCK’nin 61. maddesindeki ölçütler dikkate alınarak, aynı olayda yaralama suçunun birden fazla nitelikli halinin gerçekleşmesi sebebiyle TCK’nin 86/1.maddesi uyarınca tayin olunacak temel cezanın alt sınırdan uzaklaşılarak belirlenmesi gerekir. Yani hem de vücudunda kemik kırılmasına neden olması hem de yaşamını tehlikeye sokacak bir durumun olması durumunda iki ayrı ceza verilemez. Hakim burada alt sınırdan uzaklaşarak ceza tayini yapacaktır.
Kasten Yaralama Suçunda Görevli ve Yetkili Mahkeme
Kasten yaralama suçunda genel olarak asliye ceza mahkemesi görevlidir.
Kasten yaralamanın neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinden olan kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmesi halinde görevli mahkeme ağır ceza mahkemesi olarak düzenlenmiştir.
Kasten yaralama suçunda yetkili mahkeme ise suçun işlendiği yer asliye ceza veya ağır ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir.
Kasten adam yaralama Avukatı
yaralama suçları niteliği itibariyle yüksek cezalık durumlar oluşturabilecek olması ve verilen cezaların özgürlüğü kısıtlayabilecek olması nedeniyle muhakkak bir ceza avukatıyla birlikte savunmanızın yapılması lehinize olacaktır. Çünkü avukat burada meşru savunma, haksız tahrik, kast ya da taksir gibi teknik konular ışığında alacağınız ceza miktarlarının az olması ya da ortadan kalkması için doğrudan etkili olabilecektir. Çalışacağınız kasten yaralama avukatı davalarına bakan avukatın nerede olduğunun ya da suçun nerede işlendiğinin hiçbir önemi yoktur. Davanız Bakırköy, Çağlayan, Kartal, Ankara ya da İzmir adliyesinde görülmesi fark yaratmamaktadır. Burada önemli olan kriter çalışacağınız avukatın etkin bir şekilde savunma yapmasıdır. Bu yüzden arama yaparken ceza avukatı İstanbul, ağır ceza avukatı Bakırköy, ceza avukatı Çağlayan, ceza avukatı Kartal diye arama yapmanıza gerek yoktur.