21. Yüzyıl yani teknoloji çağı dediğimiz mevcut dünya düzeninde maalesef teknolojinin, bilişimin gelişmesiyle birlikte paralel olarak dolandırıcılık yöntemleri de aynı şekilde dolandırıcılar tarafından geliştirilmiştir. Haberlerde ya da sosyal medyada da duyduğumuz gibi dolandırıcılar her gün bir çok vatandaşı mağdur edip, maddi ve manevi zararlara neden oluyor. Öyle ki dolandırıcılık yöntemlerin de çağ atlamış gibiler.
Teknoloji ile birlikte dolandırıcılık faaliyetleri de evrimleşmiş durumda olduğunu belirtmeliyiz. Özellikle bilişim hukuku alanında işlenen suçlar kategorik olarak telefon dolandırıcılığı, internet dolandırıcılık, sosyal medya dolandırıcılığı ve evlilik vaadiyle dolandırıcılık gibi çeşitlilikle devam etmektedir. Peki başımıza böyle bir hadise geldiği zaman ne yapmalıyız? Sizler için bu konuya kısaca değinip, olası bir dolandırıcılık vakasıyla karşılaşmamız durumunda yapılması gerekenleri ele aldık;
Dolandırıcılık Suçu Nedir?
Türk Ceza Kanunu’na göre dolandırıcılık suçunun tanımı aşağıdaki gibidir;
Madde 157– (1) Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.
Yani dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için hileli davranışlarla kişinin aldatılması ve yarar sağlanması gerekmektedir. Dolayısıyla hem hileli davranış ile aldatma hem de yarar sağlanması birlikte olması gerekmektedir.
Dolandırıldım Ne Yapmalıyım?
Dolandırıcılık suçunun unsurları oluştuğu takdirde ya da bir şahsın dolandırıldığını anladığınız takdirde adli makamlara ihbar veya şikayet ederek suçun faillerinin bulunmasını ve soruşturma yürütülmesi sağlanabilmektedir. Bu suçun failleri genellikle fake hesaplar adı altında gerçek kimliklerinin önünde bir gölge kimlik ve rahatlıkla hareket etmektedirler. Mesela isimlerini farklı olarak kullandıkları gibi kendilerini polis, savcı, avukat, hakim, doktor vb. unvanlar da kullanmaktadırlar. Diğer yandan 21. Yüzyılda teknoloji gelişmesiyle birlikte kendilerini yatırım uzmanı, kripto uzmanı, tatil acentesi, emlak danışmanı gibi unvanlar da kullanmaktadırlar. Bu sebeple her türlü somut veri ileride açılacak soruşturma açısından delil olarak kullanılabilecektir.
Dolandırıldım Nereye Şikayet Edebilirim?
Dolandırıldıysanız uzman bir avukat aracılığı ile profesyonel olarak hukuki yardım alıp şikayet edebilirsiniz. Avukatsız olarak sizde şikayet hakkınızı kullanabilirsiniz. Bunun için;
- Karakollara
- Adliyelerden savcılık kanalıyla
şikayet hakkınızı kullanabilirsiniz.
Dolandırıldım Paramı Nasıl Geri Alabilirim?
CMK m.131/1’de “suçtan zarar gören mağdur” ibaresine yer verilmediği, mağdurun ayrıca aynı maddenin ikinci fıkrasında düzenlendiği görülmektedir. El koyulan eşyanın suçtan zarar gören mağdura ait olması hali, 131. maddenin 2. fıkrasında düzenlemiştir. Madde bir bütün olarak incelendiğinde, soruşturma aşamasında cumhuriyet savcısının mağdura ait olduğunu tespit ettiği malvarlığını re’ sen veya talep üzerine kendisine verebileceği anlaşılmaktadır. Yargılama devam ederken mağdura iadenin yegane istisnası, malvarlığına delil olarak ihtiyaç duyulmasıdır.
Diğer yandan dolandırıcılar tarafından uğramış olduğunuz zararı ispat edebiliyorsanız, örneğin; banka aracılığıyla hesabına para yolladıysanız, bu bedeli gerek soruşturma gerekse kovuşturma aşamasında karşı taraftan talep edebilirsiniz. Ancak şüpheli ya da sanık bu bedeli ödemezse bu durumda bedelin iadesi için haksız fiil nedeniyle tazminat davası açabilirsiniz.
Yargı Mensubu Olarak Tanıtarak Dolandırıcılık
Dolandırıcılar ekseriyetle kendilerini hakim, savcı, polis olarak tanıtıp kişilerden menfaat sağlamaktadır. Hatta avukat, hakim ve savcıları dahi dolandırdıkları görülmüştür.
Sahte Altın Dolandırıcılığı
Sahte çeyrek, gram ve altın, külçe altın içinde karışımlarıyla kuyumcuları dolandırılan kişilerin sayısı özellikle son yıllarda artış göstermiştir.
Sahte Tatil Paketi Dolandırıcılığı
Kişilere sahte tatil paketi satma vaadiyle internet yoluyla satışlar yaparak haksız kazanç sağlanmaktadır. Özellikle son yıllarda devre mülk dolandırıcılığı yaygınlaşmış durumdadır. Kullanıcılar üzerinden güven sağladıktan sonra ödeme alan bu dolandırıcılık yöntemi yoludur.
Emlakçı Dolandırıcılığı
İstanbul Esenyurt, Beylikdüzü vb. ilçelerde özellikle Esenyurt konut satışlarının en çok arttığı ilçelerden birisi ve çoğu kişinin tabelasını asıp inşaat taahhüt yazıp işe başlayarak bazılarının da kişilerden aldığı kaporalar ve sahibinin haberi olmadan daireleri satılıkmış gibi gösterip hatta buna mukabil sahte satış sözleşmesi ve emlak sözleşmesi dahi hazırlayarak kişilerden haksız yere menfaat temin edilmektedir. Bu gibi durumlarda dolandırıcılık suçunun unsurlarının oluştuğunu söylememiz gerekiyor.
Borç Para Verdim Alamıyorum?
Yukarıda dolandırıcılığın hukuki tanımı ve nasıl gerçekleştiğinden bahsettik. Ama birine borç para verdiniz ve sonrasında alamadınız bu durumda direk suç oluşur diyemeyiz. Hukuk davası ile ceza davasını ayırt etmemiz gerekiyor. Eğer borç alan kişi farklı bir şekilde tanıtıp, hileli davranışlarda bulunarak sizden para aldıysa bu halde dolandırıcılık suçu oluşur. Ama sırf ödeme yapamadığı için dolandırıcılık suçu oluşur diyemeyiz.
Ceza Avukatı Dolandırıcılık Suçu
Dolandırıcılık suçunun failleri ile baş etmek hiç kolay değildir. Vurdumduymazlıkları, umursamazlıkları ve insanları kolayca aldatabilme kabiliyetleri dolayısıyla hukukçu olmayan kişilerin bu kişilerle baş edebilmesi zordur. Bunun için bir ceza avukatı vasıtasıyla yardım almanız yararlı olacaktır.