Özel Belgede Sahtecilik Suçu ve Cezası (TCK 207)
Özel belgede sahtecilik suçu 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun Kamu Güvenine Karşı Suçlar kategorisinde, 207. maddede düzenlenmiştir.
Özel belgede sahtecilik, kanunda şu şekilde tanımlanmıştır ‘’ Bir özel belgeyi sahte olarak düzenleyen veya gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren ve kullanan kişi cezalandırılır.
Bir sahte özel belgeyi bu özelliğini bilerek kullanan kişi de yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.’’
Suçun yer aldığı kanun maddesinin 1.fıkrasında belgeyi düzenleyen ya da değiştiren, 2. fıkrasında ise sahte belgeyi bilerek kullanan kişiler ayrımı yapılmıştır.
Sahtecilik suçunun unsuru olarak suçun konusu olan evrakın aldatma yeteneğine sahip olması aranır. Özel belgede aldatıcılık yeteneğinin olup olmadığı, suç mağdurunun kişisel özelliklerine göre değil, özel belgenin objektif özelliklerine göre tespit edilir.
Özel belgede sahtecilik suçu yazılı evrak üzerinde işlenebilir. Ayrıca özel evrakta sahtecilik suçu hukuki değere sahip belge üzerinde işlenebilir. Yani ortada bir yazılı belge ve o belgenin hukuki bir değeri olmalıdır.
Özel Belgede Sahtecilik Suçunun İşleniş Biçimi
Özel belgede sahtecilik suçu seçimlik hareketli suç tiplerinden birisidir. Söz konusu suçu oluşturan hareketler yani kanuni unsurlar şu şekildedir;
- Özel belgenin sahte olarak düzenlenmesi ve kullanılması,
Söz konusu suçu oluşturan hareketlerden biri, özel belgeyi sahte olarak düzenlemektir. Özel belge esasında mevcut olmadığı hâlde, mevcutmuş gibi sahte olarak üretilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ortada herhangi bir belge olmadan varmış gibi üretilmesidir. Ör; sahte kira sözleşmesi, satış sözleşmesi gibi.
- Başkalarını aldatacak şekilde belge üzerinde değişiklik yapılması,
Suç, gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştirmek suretiyle de işlenebilir. Bu seçimlik hareketle, esasında mevcut olan özel belge üzerinde silmek veya ilaveler yapmak suretiyle değişiklik yapılmaktadır. Mevcut olan özel belge üzerinde sahtecilikten söz edebilmek için, yapılan değişikliğin aldatıcı nitelikte olması gerekir. Aksi takdirde, özel belgeyi bozma suçu oluşur. Örneğin, mevcut bir kira sözleşmesinde kira rakamını arttırmak ya da satış sözleşmesinde satış bedelini düşürmek ya da arttırmak gibi.
Söz konusu suçun tamamlanabilmesi için, bu iki seçimlik hareketten birinin gerçekleşmesinin yanısıra, düzenlenen sahte belgenin kullanılması gerekir.
Suçun oluşması için, bir unsur olarak kullanmanın gerçekleşmesi gerekir.Kullanmadan maksat, bu sahte belgenin herhangi bir hukuki ilişkide veya herhangi bir hukuki işlem tesisinde dikkate alınmasını sağlamaya çalışmaktır.Yani düzenlenen ya da değiştirilen bu sahte belgenin muhakkak kullanılması gerekmektedir.
- Sahte belgenin bilerek kullanılması
Maddenin ikinci fıkrasında, başkaları tarafından sahte olarak düzenlenmiş olan bir özel belgenin kullanılması, suç olarak tanımlanmıştır. Bu suçun oluşabilmesi için, kullanan kişinin, belgenin sahte olduğunu bilmesi gerekir. Yani bu suç, ancak doğrudan kastla işlenebilir. Yani bu suç bilerek ve isteyerek işlenebilen bir suçtur.
Yukarıdaki üç seçimlik hareketten herhangi birinin işlenmesiyle özel belgede sahtecilik suçu oluşur.Yukarıdaki üç eylemin, aynı fail tarafından ayrı ayrı zamanlarda, fakat aynı özel belgeyle işlenmesi halinde de faile tek bir ceza verilir.
Özel belgede sahtecilik suçuna örnek olabilecek bazı belgeler; kira sözleşmesi, fatura, abonelik sözleşmesi, satış sözleşmesi, iş sözleşmesi, özel doktor raporu, işe giriş bildirgesi vb.
Özel Belgede Sahtecilik Suçunun Cezası
Bir özel belgeyi sahte olarak düzenleyen veya gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren ve kullanan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (TCK 207/1)
-Bir sahte özel belgeyi bu özelliğini bilerek kullanan kişi de yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır. (TCK 207/2)
Daha Az Cezayı Gerektirir Unsur
TCK 211 maddesi uyarınca,
- Bir hukuki ilişkiye dayanan alacağın ispati veya
- Gerçek bir durumun belgelenmesi amacı ile belgede sahtecilik suçunun işlenmesi durumunda ceza indirilecektir.
Özel Belgede Sahtecilik Suçu Şikayete Bağlı Bir Suç Mudur?
Özel belgede sahtecilik suçu şikayete bağlı suçlardan değildir. Bu sebeple dava zamanaşımı süresi içerisinde( 8 yıldır) soruşturma makamı tarafından öğrenildiği takdirde suçun soruşturma işlemleri yapılacaktır.
Özel Belgede Sahtecilik Suçu İçin Verilecek Cezanın Seçenek Yaptırımlara Çevrilmesi
ÖzelBelgede Sahtecilik suçu neticesinde verilecek ceza için eğer kanuni şartlar sağlanmış ise bu ceza adli para cezasına çevrilebilir.
- Özel Belgede Sahtecilik suçu neticesinde verilecek ceza için eğer kanuni şartları sağlanmış ise erteleme hükümleri uygulanabilir.
- Özel Belgede Sahtecilik suçu neticesinde verilecek ceza için eğer kanuni şartları sağlanmış ise hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı uygulanabilir.
Özel Belgede Sahtecilik Suçunda Görevli ve Yetkili Mahkeme
Özel Belgede Sahtecilik suçu bakımından görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemeleridir. Yetkili mahkeme bakımından Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yer alan yetki kuralları gereği, suçun işlendiği yer mahkemesi yetkili mahkeme olacaktır.
Özel Belgede Sahtecilik Suçu Avukatı
Özel Belgede Sahtecilik suçları niteliği itibariyle asliye cezalık suçlardan olması nedeniyle muhakkak bir ceza avukatıyla birlikte savunmanızın yapılması lehinize olacaktır. Çalışacağınız asliye ceza davalarına bakan avukatın nerede olduğunun ya da suçun nerede işlendiğinin hiçbir önemi yoktur.Davanız Bakırköy, Çağlayan, Kartal, Ankara ya da İzmir adliyesinde görülmesi fark yaratmamaktadır. Burada önemli olan kriter çalışacağınız avukatın etkin bir şekilde savunma yapmasıdır. Bu yüzden arama yaparken ceza avukatı İstanbul, ceza avukatı Bakırköy, ceza avukatı Çağlayan, ceza avukatı Kartal diye arama yapmanıza gerek yoktur.