Yargıtay Kararı Işığında Uyuşturucu Madde Temin Etme (ikram, Başkasına Verme, Sağlama) Suçu
Türk Ceza Kanunu’ nun 188. maddesinde düzenlenmiş olan uyuşturucu madde ticareti suçlarından biri de uyuşturucu madde temini yani başkasına verme, ikram etme, sağlama fiilidir. Bir kimse kendisinde bulunan veya herhangi bir surette elde ettiği uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi, satış amacı olmadan ve herhangi bir bedel ya da ücret almaksızın başkasına vermesidir. Uyuşturucu madde temin etme, başkasına verme suçunda kilit nokta, failin, uyuşturucu maddeyi satış veya satışa arzetme amacı dışında başkalarına devretmesidir. Yani burada failin amacı ticaret değildir. Örneğin, bir arkadaşına ücretsiz olarak ikram etmesi, getirmesi de temin suçunu oluşturacaktır. Bununla birlikte uyuşturucu maddeyi alan kişinin de bu maddeyi hangi amaçla aldığının bir önemi yoktur. Kendi kişisel ihtiyacı için kullanacak olan bir kimseye uyuşturucu ve uyarıcı madde temin etme fiili, kanunda uyuşturucu maddeyi “başkasına verme” şeklinde tanımlanan suçu oluşturur.
Uyuşturucu maddeyi Başkasına verme (temin etme, ikram etme) suçunun kriterleri;
· Ticaret amacı, kazanç amacı yoktur.
· Bedelsiz olarak kullanmak amacıyla paylaşılmış olması,
· Başkasına ikram edilmesi, temin edilmesi
· Müstakilen devredilmiş olması gerekir.( söz konusu kriter Yargıtay içtihatları tarafından belirlenmiş olup, uyuşturucu başkasına devretmiş olması gerekir. Ör; getirdiği uyuşturucuyu birlikte içmeleri durumunda kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma suçu oluşacaktır. Ancak söz konusu uyuşturucuyu ticari amacı olmadan başkasına verip, oradan uzaklaşırsa burada müstakilen devredilmiş olacağından temin fiilinden dolayı uyuşturucu ticareti suçu oluşacaktır.)
· Son olarak alan kişinin söz konusu uyuşturucuyu ne yaptığının önemi yoktur (yani ister satar isterse de kullanır.)
Uyuşturucu maddeyi başkalarına veren kişiye verilecek ceza; Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri başkasına veren (temin eden), “on yıldan az olmamak üzere” hapis ve "bin günden"yirmibin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Yeri gelmişken bu konuyla ilgili şahsi kanaatimizi de belirmek isteriz; her ne kadar ‘’ başkalarına veren, temin eden’’ uyuşturucu ticaret amacı içermeden yani herhangi bir kazanç amacı olmadan, bedelsiz ve bazen ikram suretinde yanında bulunanlarla paylaşması veya onlara vermesi fiili uyuşturucu ticareti suçu kapsamında değerlendirilse de kanaatimizce bu düzenlemenin amacı ve gerekçesine aykırıdır.
Muhtemeldir ki uygulamada; uyuşturucu veya uyarıcı madde ticaretinin önüne geçilmesi için, TCK m.188/3’de ticaret saikinin ayrıca aranmaması ve başkalarına bedelsiz veren bakımından da dolaylı ticaretin, en önemlisi de alıştırma veya “muhtemel” kullanıcı diyebileceğimiz unsurların varlığı nedeniyle, uyuşturucu veya uyarıcı ticareti suçunun geniş yorumlandığı, kimisine göre de bu yorumun Kanun lafzına uygun düştüğü ileri sürülmektedir.
Son olarakYargıtay kararlarına geçmeden önce Yargıtay, vermiş olduğu son içtihat metninde uyuşturucuyu temin etmek yada birlikte uyuşturucu kullanmak üzere eylem saiki çerçevesinde hareket etmiş kişiler açısından emsal niteliğinde bir karara imza atmıştır. Aşağıda da paylaşacağım Yargıtay kararında uyuşturucu maddenin “müstakilen devredilmemesi” haline istinaden uyuşturucu ticareti suçunun oluşmayacağı yönünde kararı yönünde olmuştur.
Yargıtay 10. Ceza Dairesi 2020/5492 E. 2020/6042 K.
“İçtihat Metni”
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ :
Oluşa ve dosya içeriğine göre, suç tarihinde Karabük Eğitim ve AraştırmaHastanesine yarı baygın şekilde getirilen ve haklarında kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma suçundan yargılama yapılan sanıklar …. ve …’nın, …’ya ait evde bulundukları esnada eve sonradan gelen sanığın beraberinde kullanmak amacıyla getirdiği uyuşturucuyu birlikte kova yapmak suretiyle içtikleri ve temyiz dışı diğer sanıklar … ve …’nın hastaneye kaldırıldıkları olayda; sanığın sabit olan eyleminin temin ettiği bir miktar uyuşturucuyu …’ya ait evde diğer sanıklarla birlikte kullanmak olduğu ve beraberinde getirdiği uyuşturucu maddenin zilyetliğinin veya yararlanılmasının diğer sanıklara müstakilen devredilmemesi karşısında, sanığın eyleminin kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma suçunu oluşturduğu ve sanık hakkında ayrıca “kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma” suçundan hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildiğide göz önüne alınarak, sanığın beraati yerine, yazılı şekilde mahkûmiyetine karar verilmesi,
Kanuna aykırı, sanık müdafiinin temyiz itirazları bu nedenle yerinde görülmüş olduğundan, hükmün BOZULMASINA, 21.10.2020 tarihinde oy birliği ile karar verildi.
Yargıtay 10. Ceza Dairesi’nin 11.10.2013tarih, 2012/13522 E. ve 2013/8959 K.
Yargıtay 10. Ceza Dairesi 11.10.2013tarihli kararında, “Sanık ile müştekinin aralarında arkadaşlık ilişkisinin bulunduğu, sanığın olay günü müşteki ile birlikte yanında getirmiş olduğu esrarlı sigarayı içtikleri, aynı sigarayı birlikte içmeleri nedeniyle temin etme kastının bulunmadığı gözetilmeden sanık hakkında ‘kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma’ yerine, ‘uyuşturucu madde ticareti yapma’ suçundan mahkumiyet hükmü kurulması” bozma gerekçesi yapılmıştır
Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin 22.06.2016 tarih, 2015/6733 E. ve 2016/7261 K. sayılı kararında,
“suç tarihinde askerlik görevini ifa eden sanığın temin ettiği suça konu esrarı, hakkında kullanmak için uyuşturucu madde bulundurmak suçundan dava açılan … ve … ile birlikte içmekten ibaret eyleminin kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma’ suçunu oluşturduğu ve hukuki durumunun buna göre tayin ve takdiri gerektiği gözetilmeden suç vasfında yanılgıya düşülerek yazılı şekilde hüküm kurulması” gerekçesiyle uyuşturucu madde ticaretinden verilen kararın bozulmasına hükmetmiştir.
Yargıtay 20. Ceza Dairesi - Karar: 2015/299
Sanığın, cezaevindeki eşini ziyaret için geldiği sırada eşine getirdiği ayakkabının içindeki uyuşturucu maddeyi cezaevine sokmaya teşebbüs ettiğinin iddia olunmasına göre, eylemin sabit olması halinde TCK’nın 188/3. maddesinde düzenlenen “uyuşturucu madde temin etme (sağlama)” ve TCK’nın 297. maddesinin 1.fıkrasında tanımlanan “infaz kurumuna yasak eşya sokma” suçlarını oluşturacağı, TCK’nın 297. maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde öngörülen fikri içtima kuralları gereğince, bu iki suçtan daha ağır sonuç doğuran TCK’nın188/3. maddesi gereğince cezalandırılıp aynı Kanun’un 297/1. maddesine göre cezanın artırılması gerektiği ve TCK’nın 188/3. maddesinde düzenlenen uyuşturucu madde temin etme suçu (başkasına verme) ile ilgili delillerin tartışılması ve nitelendirilmesinin Ağır Ceza Mahkemesinin görevinde olduğu gözetilmeden yargılamaya devamla TCK’nın 297/1. maddesi uyarınca AsliyeCeza Mahkemesi tarafından hüküm kurulması hukuka aykırıdır).
Yukarıda kısaca ele almaya çalıştığımız uyuşturucu ticareti suçlarında temin etme, başkasına verme fiilleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Uyuştucu ticareti temini, başkasına verme suçu ağır cezalık suçlardan olup, verilen cezalar son derece yüksektir. Bu yüzden muhakkak tecrübeli bir ceza avukatıyla çalışmanızı tavsiye ederiz. Aksi takdirde savunmanızı doğru bir şekilde veremezseniz ciddi mağduriyetler yaşayabilirsiniz. Son dönemlerde uyuşturucu suçları, ülkemizde bulunduğumuz zaman dilimi içerisinde en çok görülen suç tiplerinden birisidir. Bu nedenle çalışacağınız avukatın uyuşturucu suçlarında tecrübeli olması önem arzetmektedir. Çalışacağınız ceza avukatının görevi başta failin tutuksuz yargılanmasını sağlayıp, faili mahkeme nezdinde iyi temsil etmesi gerekmektedir. Ceza avukatı savunma yaparken suç vasfına son derece dikkat etmelidir. Aksi takdirde savunmasını üstlendiği kişi aleyhine sonuçlar doğurabilir.
- Uyuşturucu madde kullanma suçu
- Uyuşturucu ticareti veya kullanımında madde miktarı ile ilgili yargıtay kararı
- Uyuşturucu madde ticareti suçu
- Yargıtay Kararları Işığında Uyuşturucu Maddesinin Kişisel Kullanım Sınırları